Effect of Lime Juice on the Properties of Used Cooking Oil in Biodiesel Degumming Process
DOI:
https://doi.org/10.53893/ijrvocas.v4i4.373Keywords:
degumming, used cooking oil, lime juiceAbstract
The purpose of this study is to determine the effectiveness of lime juice on the characteristics of used cooking oil in the degumming process in terms of free fatty acid (FFA) and acid number. The specific objective of the author is to determine the limits of the ability of lime juice as an organic catalyst in the degumming process. The data are obtained by carrying out descriptive experiments on used cooking oil processed by degumming method with lime juice (Citrus aurantiifolia Swingle) as organic catalyst and studied the characteristics of FFA and acid number with SNI 7182: 2015 standard with volume variations of 1%, 2%, 3%. The research process was conducted at the Integrated Laboratory of the University of North Sumatra, which obtained the best results at 2% lime juice content with FFA value of 1.87% and acid number of 2.66 mgKOH/g. Degumming with lime juice is not effective in reducing the FFA content and acid number.
References
Bija S, Suseno SH, Uju. 2017. Pemurnian Minyak Ikan Sardin dengan Tahap Degumming dan Netralisasi. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 20 (1) : 143-152.
Dhawane, S. H., Karmakar, B., Ghosh, S., & Halder, G. (2018). Parametric optimisation of biodiesel synthesis from waste cooking oil via Taguchi approach. Journal of environmental chemical engineering, 6(4), 3971-3980.
Dwiloka, B., Setiani, B. E., & Karuniasih, D. (2021). Pengaruh Penggunaan Minyak Goreng Berulang Terhadap Penyerapan Minyak, Bilangan Peroksida Dan Asam Lemak Bebas Pada Ayam Goreng. Science Technology and Management Journal, 1(1), 13-17.
Ghazali, W.N.M.W., Mamat, R., Masjuki, H.H. & Najafi, G. (2015). Effects of Biodiesel from Different Feedstocks on Engine Performance And Emissions: A Review. Renewable and Sustainable Energy Reviews 51, 585-602.
Kasman, M., Hadrah, H., Suraya, S., & Andika, B. (2023). Analisis Pemanfaatan Minyak Jelantah Menjadi Gliserol Dengan Metode Hidrolisis. Jurnal Daur Lingkungan, 6(1), 8-11.
Kurnia, A. (2021). Efek Rumah Kaca Oleh Kendaraan Bermotor. GRAVITASI: Jurnal Pendidikan Fisika dan Sains, 4(02), 1-9.
Kurniawan, R., Azzahra, S. F., & Yohaningsih, N. T. (2023). Pengaruh Jenis Adsorben pada Proses Bleaching di Pemurnian Crude Palm Oil (CPO) sebagai Bahan Baku pada Proses Green Fuel. Rekayasa Hijau: Jurnal Teknologi Ramah Lingkungan, 7(2), 101-111.
Lestari, R. K., Amalia, E., & Yuwono, Y. (2018). Efektivitas jeruk nipis (citrus aurantifolia swingle) sebagai zat antiseptik pada cuci tangan. Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan: Publikasi Ilmiah Fakultas Kedokteran Universitas Sriwijaya, 5(2), 55-65.
Mahfud, M. (2018). Biodiesel Perkembangan Bahan Baku Dan Teknologi. Surabaya: PMN
Mamuaja, C. F., & Helvriana, L. (2017). Karakteristik pasta tomat dengan penambahan asam sitrat selama penyimpanan. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan, 5(1), 17-23.
Manurung, E. S. (2023). Pengaruh Suhu Degumming Asam Sitrat Terhadap Karakteristik Minyak Dari CPO (Crude Palm Oil) (Doctoral dissertation, Universitas Jambi).
Marsanti, A. A., Almumtaza, A. N., Rafwal, M., & Venriza, O. (2024). Analisis Pengaruh Konsentrasi Asam Sitrat terhadap Penurunan Bilangan Asam pada Biosolar. Jurnal Teknik Indonesia, 3(4), 56-63.
Mayalibit, A. P., Sarungallo, Z. L., & Paiki, S. N. (2019). Pengaruh Proses Degumming Menggunakan Asam Sitrat Terhadap Kualitas Minyak Buah Merah (Pandanus Conoideus Lamk).
Putra, E. Y. G., Farida, I. L., & Nuraliyah, A. (2024). Pengaruh Waktu Penyimpanan Dan Kontaminasi Bleaching Earth, Spent Bleaching Earth Dan Bleaching Earth Teraktivasi Terhadap Bilangan Peroksida Refined Bleached Deodorized Palm Oil. Kocenin Serial Konferensi, (1), 20-1.
Qiqmana, A. M. (2014). Karakteristik Biodiesel Dari Minyak Biji Nyamplung Dengan Proses Degumming Menggunakanasam Sulfat Dan Asam Cuka. Jurnal Teknik Mesin, 2(02).
Rochmah, N., & Lestari, S. (2014). Potensi Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia) dalam Memutihkan Email Gigi yang Mengalami Diskolorasi Lime (Citrus aurantifolia) Potential to The Whiten Discoloration Tooth Enamel. Insisiva Dental Journal: Majalah Kedokteran Gigi Insisiva, 3(1), 78-83.
Sarungallo, Z. L., Hariyadi, P., Andarwulan, N., & Purnomo, E. H. (2015). Characterization of chemical properties, lipid profile, total phenol and tocopherol content of oils extracted from nine clones of red fruit (Pandanus conoideus).
Susanti, E., Purnama, I. H., & AR, I. H. (2014). Prarancangan Pabrik Asam Fosfat Dengan Proses Nissan Kapasitas 150.000 ton/Tahun (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).
Widyarini, P. Perbandingan Emisi GRK yang Dihasilkan dari Proses Produksi Biodiesel Berbahan Baku CPO dan UCO dengan Metode Life Cycle Analysis. Minyak Jelantah sebagai Bahan Baku Biodiesel, 13.
Widyorini, R., Yudha, A. P., Lukmandaru, G., & Prayitno, T. A. (2015). Sifat fisika mekanika dan ketahanan papan partikel bambu dengan perekat asam sitrat terhadap serangan rayap kayu kering. Jurnal Ilmu Kehutanan, 9(1), 12-22.
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Riki Handoko, Yessy Dea Sylvia Saragih

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.